Wednesday, January 23, 2013

အခ်ိဳမႈန္႔ ဆိုတာ ဘာလဲ

 
ေရရွည္မွန္မွန္စားသြားရင္ ဒီေလာက္အႏၱရာယ္မ်ားပါတယ္ဆိုတဲ့ အခ်ဳိမႈန္႔ဆိုတာ
Monosodium glutamate (MSG) လို႔ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ Glutamic
Acid လို႔ေခၚတဲ့ Amino Acid တစ္မ်ိဳး ပါ၀င္ျပီး စားစရာထဲ ထည့္လိုက္ရင္ Free
Glumate ေတြအျဖစ္ကို ေျပာင္းလဲသြားကာအစားအေသာက္ေတြရဲ့အရသာကိုဓာတုနည္း
နဲ႔ လွ်ာေပၚမွာ ဆပြားတိုးေပးလိုက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

အခ်ဳိမႈန္႔ဟာ ဟင္းခတ္ပစၥည္းတစ္ခု ဟုတ္ပါသလား.?

ပံုမွန္သံုးသင့္တဲ့ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္တစ္ခုလံုး၀မဟုတ္ပါ။ နည္းနည္းစားစားမ်ားမ်ား
စားစား ေရရွည္ စားရင္ အႏၱရာယ္ကေတာ့ ရွိတာပါပဲလို႔ ပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားပါ
တယ္။ Good Manufacturing Practice (GMP) လို႔ေခၚတဲ့ ကမၻာ့အဆင့္ ထုတ္လုပ္မွဳ
စနစ္ေကာင္း(GMP စနစ္) ရဲ့ အစားအေသာက္ေတြထုတ္လုပ္တဲ့ ေနရာမွာအခ်ိဳမွဳန္႔လံုး၀
မပါပါဘူး။

အခ်ိဳမွဳန္႔ကို ေရရွည္ပံုမွန္ စားသံုးသြားရင္ ဘာဆိုးက်ိဳးေတြ ရွိလာႏိုင္မလဲ

(၁) ဆီးခ်ိဳ မျဖစ္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးတဲ့ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း (Insulin) ရဲ့ လုပ္ငန္းေဆာင္
တာမွာအေႏွာင့္အယွက္တစ္ရပ္ ျဖစ္ေစလို႔ဆီးခ်ိဳျဖစ္ေစဖို႔ ေကာင္းေကာင္းအေထာက္အကူျပဳ
ပါတယ္။

(၂)အစာအလြန္အကြ်ံစားခ်င္စိတ္ကိုတိုးပြားျဖစ္ေပၚေစသလိုအ၀လြန္ျခင္းကိုတားဆီးေပးတဲ့
ေဟာ္မုန္းမ်ားကိုပါ ပိတ္ဆို႔လို႔ အ၀လြန္ျခင္းကို ဖိတ္ေခၚပါတယ္။ အ၀လြန္ျခင္း ေရာက္လာရင္
ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္စတဲ့အေဖာ္အေပါင္းေတြပါပါလာပါလိမ့္မယ္။

(၃) ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြကို ျမန္ျမန္ ပ်က္စီးယိုယြင္း ေစပါတယ္။ မွတ္ဥာဏ္ကို အရြယ္မတိုင္ ခင္ ေပ်ာက္ဆံုးေစျပီး ေမ့တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစဖို႔ အလားအလာ အရမ္း မ်ားေစပါတယ္။ အခ်ိဳမွဳန္႔ကို ေမြးကင္းစကတည္းကေနစျပီးစားတဲ့ကေလးေတြမွာဥာဏ္ရည္ပိုင္းယုတ္ေလ်ာ့မွဳ ရွိတာကို ေတြ႔ရွိရပါတယ္။

(၄) ဂ်ာမနီႏိုင္ငံမွာ အခ်ိဳမွဳန္႔ သံုးစြဲမွဳကို လံုး၀ျဖတ္ေတာက္ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ အမ်ိဳးသားအဆင့္
ေၾကျငာခ်က္ေတြ ဥပေဒေတြ အလန္႔တၾကား ထုတ္ခဲ့ရဖူးပါတယ္။ ဂ်ာမန္က်န္းမာေရး ပညာ
ရွင္ေတြဘာေတြ႔ရလို႔လဲဆိုတာစာဖတ္သူတို႔ သိပါသလား။ အခ်ိဳမွဳန္႔ စားတဲ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြ
ေမြးလာတဲ့ ကေလးေတြဟာ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း စြမ္းရည္က်ဆင္း၍ မတိုးေတာ့ျခင္း (Insulin-resistant) ေမြးရာပါ ျဖစ္လာတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီကေလးေတြဟာ ၾကီးလာရင္ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ဖို႔ ေသခ်ာသေလာက္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအခ်က္ဟာဖြ႔ံျဖိဳးဆဲႏိုင္ငံေတြရဲ့ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ ပြားႏွဳန္း ျမင့္မားေနတဲ့ အခ်က္ေတြထဲက တစ္ခု အပါအ၀င္ ျဖစ္ပါတယ္။

(၅) ေနာက္တစ္ခ်က္က ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေတြ အခ်ိဳမွဳန္႔စားတဲ့ အက်င့္ေၾကာင့္ ေမြးလာ
တဲ့ ကေလးေတြရဲ့ medulla oblongata, thalamus, or hypothalamus ဆိုတဲ့ ဦးေႏွာက္ အစိတ္အပိုင္းေတြမွာ ရွိတဲ့ အာရံုေၾကာဆဲလ္ေတြကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။ ဒီေနရာေတြဟာ
အစားအေသာက္ စားခ်င္စိတ္ကို အဓိက ထိန္းခ်ဳပ္တဲ့ ဦးေႏွာက္ဧရိယာေတြ ျဖစ္လို႔ ဒီလို
ကေလးေတြဟာႀကီးလာရင္အစားအေသာက္အလြန္အကြ်ံစားတဲ့အက်င့္ရွိကာအ၀လြန္ျပီး
ေရာဂါေတြထူေစတတ္တာကမၻာတစ္၀န္း ေလ့လာေတြ႔ရွိထားပါတယ္။

(ဒါဟာ အခ်ဳိ႕မႈန္႔ကေပးတဲ့ အမ်ိဳးသား က်န္းမာေရး/ လူမွဳေရး ၀န္ထုပ္၀န္ပိုး (National
Health/Social Burden) ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အခ်ိဳမွဳန္႔ ၀ယ္ယူတင္သြင္းရတဲ့အတြက္
ႏိုင္ငံနဲ႔လူမ်ိဳးအက်ိဳးရွိေစမယ့္တျခားအရာေတြ၀ယ္ယူဖို႔ ႏိုင္ငံျခားေငြ ေလ်ာ့ေစလို႔ တိုင္းျပည္
အတြက္လဲနစ္နာပါတယ္)

(၆) မ်ိဳးပြားစြမ္းရည္ က်ဆင္းျခင္း၊ သားသမီးရႏိုင္စြမ္း က်ဆင္းျခင္းေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
Chinese Restaurant Syndrome ေခၚ တရုတ္စားေတာ္ဆက္ေရာဂါစု ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေရာဂါစုဟာအခ်ိဳမွဳန္႔ လြန္ကဲစြာပါတဲ့အစားအေသာက္စားျပီးျပီးခ်င္းမွာ မ်က္ႏွာ၊ လည္ပင္း
နဲ႔ တစ္ကိုယ္လံုးမွာ အနီစက္ေတြ ထြက္လာျခင္း၊ ေခါင္းအရမ္းထိုးကိုက္ျခင္း၊ ေခါင္းမူးျခင္း၊
မ်က္ႏွာမွာ တင္းၾကပ္ေနတယ္လို႔ ခံစားရတတ္ျခင္း၊ ေမးလွဳပ္ ပါးစပ္ဖြင့္ရတာ ေလးျခင္း၊
ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ခါးနာျခင္းစတာေတြခံစားရတတ္တဲ့အခ်ိဳမွဳန္႔နဲ႔ဓာတ္မတည့္တဲz ေရာဂါ
ျဖစ္ပါတယ္။

(၇) ပန္ကရိယေခၚမုန္႔ခ်ိဳအိတ္ေရာင္ေရာဂါအပါအ၀င္ ကိုယ္တြင္းကလီစာတစ္ခုခု ေရာင္
ယမ္းတဲ့ ေရာဂါရွိေနသူေတြ၊သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြ၊စာသင္ၾကားေနတဲ့ ေက်ာင္းသားေက်ာင္း
သူေတြအထူးေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။

(၈) လူအမ်ားစုက ဆားကအငန္ အခ်ိဳမွဳန္႔က အေပါ့ ဆိုျပီး တလြဲမွတ္ယူထားၾကပါတယ္။
ဒီေတာ့ဆားထည့္လြန္လို႔ငန္သြားရင္အခ်ိဳမွဳန္႔မ်ားမ်ားထပ္ထည့္ပါတယ္။
Sodium chloride ၊ အခ်ိဳမွဳန္႔က Monosodium glutamate ျဖစ္လို႔ ႏွစ္ခုလံုး ဆိုဒီယမ္
(Sodium)ဆားဓာတ္ျဖစ္ကာ ႏွစ္ခု ျပိဳင္စားသံုးရင္ ေသြးတြင္းဆိုဒီယမ္ ျမင့္တက္မွဳအရမ္းမ်ား လာေစကာ ေသြးတိုးေရာဂါကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ ကာကြယ္လိုသူ
မ်ားနဲ႔ ရွိသူမ်ားဟာ အခ်ိဳမွဳန္႔ကို အထူးေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။

အခ်ိဳမွဳန္႔ စြဲလမ္းေနျခင္းကို ဘယ္လို ေလွ်ာ့ခ် အျမစ္ျဖတ္ၾကမလဲ

(၁) ေလွ်ာ့ခ်သံုးျခင္းျဖင့္ စတင္ပါ။ အခ်ိဳမွဳန္႔ဟာ အသားေတြရဲ့ အရသာကိုသာ ျမွင့္တင္ေပး
တာ ျဖစ္လို႔ အသီးအႏွံေတြမွာ လံုး၀မသံုးပါနဲ႔။

(၂) ေယဘုယ်လမ္းညႊန္ (General Guideline) အရ ေျပာရရင္အစားအေသာက္တစ္ကီလို
(၂.၂ေပါင္)ကိုအခ်ိဳမွဳန္႔လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔တစ္ဇြန္းထက္ပိုမသံုးပါနဲ႔။ဒါဆိုရင္ေတာ့အႏၱရာယ္
နည္းတယ္လို႔ သိရပါတယ္။

(၃) ရယ္ဒီမိတ္ အစားအေသာက္ေတြ အားလံုးနီးပါးမွာ အခ်ိဳမွဳန္႔ ပါျပီးသားဆိုတာ သတိထားပါ။ ဘယ္ေတာ့မွ အခ်ိဳမွဳန္႔ ထပ္မထည့္ပါနဲ႔။

(၄) ရယ္ဒီမိတ္ စားစရာေတြ ၀ယ္ရင္ ေလဘယ္လ္ ေပၚမွာ ပါတဲ့ အခ်ိဳမွဳန္႔ပါ၀င္မွဳ ပမာဏကို
ရွာေဖြပါ။ အဆင့္အတန္းရွိတဲ့ အစားအေသာက္တံဆိပ္ေတြ အားလံုးရဲ့ ပါ၀င္ဖက္ပစၥည္းစာရင္း (Ingredient List) ရဲ့ ေအာက္ဆံုးမွာ အခ်ိဳမွဳန္႔တကယ္သံုးထားရင္သံုးထားေၾကာင္းပမာဏ
အတိအက် ပါပါတယ္။

(၅) ရိုးရာ ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြ (ဥပမာ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငါးပိ စတာေတြ) ကို ျပန္လည္
အစားထိုး သံုးသင့္ပါျပီ။

ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ့ ေရွးအစဥ္အဆက္ ဘိုးဘြားမ်ားဟာ ထြားက်ိဳင္းသန္မာ ေရာဂါကင္းခဲ့တာ
အခ်ိဳမွဳန္႔ မစားခဲ့ၾကတာလည္း ပါပါတယ္။

http://www.edinooyin.com/ တြင္ +++mg thet+++ ေရးသားခဲ့ေသာ ဘေလာ့ျဖစ္ပါသည္

No comments:

Post a Comment

မိမိအျမင္မ်ားကုိတစ္ဖက္သားအားထိခုိက္နစ္နာေစမည့္အသုံးအႏႈန္းမ်ားအသုံးမျပဳဘဲလြတ္ လပ္စြာမွတ္ခ်က္ေပးနုိင္ပါသည္။